Begrijp de context van de lezer en jouw publicatie

Redactie

Dedicon

Zie het grote plaatje en voorkom obstakels

Je maakt een publicatie met een bepaalde reden. Jouw website, e-book, online lesmateriaal, krant of tijdschrift wordt pas gelezen, nadat de gebruiker het heeft kunnen vinden, bestellen, betalen en kon downloaden of streamen. Gaat dat bij een beperkte lezer ook op de manier zoals je je had voorgesteld? Zorg ervoor dat je de context van je lezers goed begrijpt alvorens je een digitale publicatie uitgeeft.

con·text (de; m) de omstandigheden waarin zich iets voordoet, het grotere geheel
voor wie ontwerpers, producenten, uitgevers van inclusieve publicaties

Waarom zou je de context moeten begrijpen?

  • Jouw publicatie staat niet op zichzelf; digitale publicaties maken deel uit van een groter geheel. En gaat het om lezers met een beperking, dan bewandelen zij dikwijls een heel traject, vaak met vele drempels. Die wil je natuurlijk voorkomen.
  • Situaties en omstandigheden waarin mensen lezen en leren kunnen enorm variëren. Bijvoorbeeld als er veel afleiding in de omgeving is wat het lezen en leren moeilijk maakt. Of wanneer een gebruiker met een leesbeperking de informatie laat voorlezen. Dan kan het vervelend zijn als er mensen meeluisteren.
  • Lezers met een beperking waarderen het enorm als je laat zien dat je ook hun specifieke situaties en context begrijpt.

Hoe pak je het aan?

  • Breng scenario’s in kaart. Doe dat voor verschillende gebruikers, met verschillende beperkingen. Een publicatie op een klein scherm en in de volle zon is bijvoorbeeld slecht te zien. Met veel lawaai om je heen kun je een luisterboek of computerstem slecht horen, laat staan dat je de inhoud ervan kan volgen.
  • Schets het traject dat lezers met een beperking bewandelen. Beschrijf van begin tot eind de handelingen en zoek daarin naar de plus- en pijnpunten. Geef waar nodig passende alternatieven. Hoe lezen ze jouw e-book? Hoe bekijken ze  je website of PDF?
  • Werk in dat hele traject samen met andere partijen om hordes weg te nemen. Zorg dat alles naadloos op elkaar aansluit en bruikbaar blijft in verschillende situaties. Daar wordt iedereen blij van. En jij creatief.
Deze tip is gebaseerd op de invalshoeken die aan bod komen in de gids Bekijk het! Deze gids bevat tien oogpunten voor inclusief ontwerpen. Als ontwerper, schrijver of uitgever heb je een eigen invalshoek, jouw lezers hebben die ook. Bekijk het daarom eens van de andere kant.

 

 

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail