CHECK: Zet afbeeldingen uit

Gepubliceerd op: 28 juni 2022

Geplaatst in: Afbeeldingen en tekst alternatievenLay-out

Redactie

Dedicon

Wat gebeurt er als je afbeeldingen uitschakelt?

Het is misschien cliché, maar afbeeldingen kunnen soms meer zeggen dan woorden. Ze illustreren, verfraaien en verleiden. Ze kunnen ook in één oogopslag informeren. Denk aan infographics. Of een icoon dat aanduidt dat je iets kunt downloaden. Maar wie blind of slechtziend is kan die informatie in afbeeldingen niet (goed) waarnemen. Kruip in de huid van iemand die blind is en check zo de begrijpelijkheid van je website, app of e-book door afbeeldingen uit te zetten.

Principe WCAG bedienbaar, begrijpelijk
Nodig computer, website / e-book

Doe dit

Op je computerscherm heb je een website met veel afbeeldingen geopend. Zet de afbeeldingen in je browser uit. Dat doe je bij instellingen. Je zult het moeten doen zonder de informatie in de afbeeldingen.

Blader vervolgens door naar andere pagina’s of een andere website. Zet tussentijds het tonen van afbeeldingen aan en vergelijk. Klik op de afbeelding. Kijk bij afbeeldingsopmaak naar de beeldbeschrijving. Die noemen we alternatieve tekst. Lees het artikel over Alternatief bij afbeeldingen.

Check dit

Geef antwoorden op de volgende vragen:

  • Welke visuele informatie mis je als je niet kunt zien?
  • Hoe goed begrijp je alle informatie van de website?
  • Wat zegt de alternatieve tekst?
  • Zie je onverwachte, zelfs vreemde alternatieve teksten?

Dit levert je winst op

  • Afbeeldingen hebben een beschrijving. Verschijnt er een tekstalternatief in plaats van de niet getoonde afbeelding? Dan staat er in de code een beeldbeschrijving bij de afbeelding.
  • De alternatieve tekst is inhoudelijk. Geeft deze de inhoud weer? Of is het slechts een opsomming van voorwerpen in de afbeelding? Of is het bijvoorbeeld niet meer dan een bestandsnaam?
  • Decoratieve afbeeldingen hebben geen beeldbeschrijving. Deze informatie is niet functioneel. Dus misbaar.

Winnaars

  • Mensen met een visuele beperking. Ze kunnen de afbeelding niet (goed) waarnemen. Tenzij er een alternatieve tekst staat in de eigenschappen van de afbeelding. Die kunnen ze met een computerstem beluisteren of met een brailleleesregel voelen.
  • Zoekmachines. Zoekmachines zijn ‘blind’: ze kunnen (nog) niet goed zien wat in een afbeelding staat. Ze zijn blij met de alternatieve tekst. Die gebruiken ze namelijk om zoekresultaten te maken en te scoren.

Deze tip is afkomstig uit de gids Check dit! Wil je alle tips van deze gids bekijken? Download de gids.

Belangrijke tips over toegankelijk publiceren.

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail