CHECK: Beluister een video

Gepubliceerd op: 29 juni 2022

Geplaatst in: Formats en talenMultimedia

Redactie

Dedicon

Wat gebeurt er als je een video alleen kan beluisteren?

In films en tv-programma’s is vaak veel te zien. Personages verrichten allerlei handelingen en hebben emoties. Gebeurtenissen volgen elkaar op. Er wordt een bepaalde sfeer gecreëerd. De visuele elementen zijn van belang om een goed begrip te krijgen van het verhaal. Ook blinde en slechtziende kijkers willen meepraten over de laatste Mission Impossible, over een nieuwsitem dat de hele wereld over gaat of een grappig TikTok-filmpje.

Wat gebeurt er als je niets ziet? Of als je maar een klein beetje ziet? Kun je een goed beeld vormen van datgene wat er in een film gebeurt?

Principe WCAG waarneembaar
Nodig computer, trailer van een film

Doe dit

Open een trailer van een film of korte video op je computer. Kies een film die je nog niet kent of laat iemand anders de keuze maken. Doe je computerscherm bijna dicht. Of draai met je rug naar het scherm. Zet je beeldscherm uit. Leg je tablet of smartphone omgekeerd neer. Alles mag. Behalve kijken naar de video. Luister nu naar het fragment. Geef na afloop een samenvatting. Bekijk daarna de video en maak een vergelijking.

Check dit

Wat zijn de antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er volgens jou in beeld?
  • Hoe goed kun je de inhoud begrijpen?
  • Wat valt op na het bekijken van de video?
  • Welke relevante visuele informatie heb je gemist?

Dit levert je winst op

  • De video heeft audiodescriptie: een gesproken beschrijving van visuele handelingen, personages en teksten in beeld. Deze klinkt tussen de dialogen en belangrijke geluiden. Gebeurt er zeer weinig in beeld? Dan is een tekstuele beschrijving voldoende.
  • Met de videospeler kun je de audiodescriptie aan- en uitzetten. Voor ondertiteling (CC) is dat al gangbaar. Voor audiodescriptie (AD) is het nog zeldzaam.

Winnaars

  • Mensen met een visuele beperking. Wie niet kan zien wat er in bewegend beeld gebeurt, heeft een alternatief nodig. Bijvoorbeeld een gesproken of geschreven verslag. Dat geldt voor vooraf opgenomen beelden. Maar ook voor live gebeurtenissen, bijvoorbeeld in een stadion en theater.
  • Mensen met een cognitieve beperking. Sommige gebruikers hebben moeite te begrijpen wat er in beeld gebeurt en te zien valt. Een gesproken beschrijving geeft uitleg.
  • Iedere gebruiker. Informatie die geluid en beeld combineert is beter in het geheugen te verwerken. Leren lukt dan beter.

Deze tip is afkomstig uit de gids Check dit! Wil je alle tips van deze gids bekijken? Download de gids.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail