Goed bezig?
Laat het weten!

Onderstreep je MVO-ambitie

Als uitgever wil je graag werk maken van toegankelijk publiceren aan de bron. De ene uitgever komt net kijken, de ander heeft voorzichtig al de eerste paar stappen gezet. Hoe ver je ook bent, voorkom dat het bij goede voornemens blijft. Hoe? Bezegel jouw inspanningen met ondertekening van de internationale intentieverklaring van Accessible Books Consortium (ABC). Daarmee krijg je de unieke kans om jouw uitgeverij op de wereldkaart van toegankelijk publiceren te zetten. En onderstreep je jouw MVO-ambitie. Kortom, ben je goed bezig,
draag het uit!

‘Ja, ik doe mee!’

Waarom meedoen? Met ondertekening van het ABC Handvest…

  • Geven uitgevers aan hun publicaties geschikt te maken voor iedereen. Simpel gezegd: je maakt een beter product voor een grotere groep afnemers;
  • Tonen uitgeverijen aan de European Accessibillity Act (EAA) te willen respecteren. Goed dus voor de branche als geheel, maar ook voor iedere afzonderlijke uitgever.
  • Maken uitgeverijen zich klaar voor de toekomst. De European Accessibillity Act wordt momenteel omgezet naar Nederlandse wetgeving; die wordt in 2025 van kracht. Oftewel, het moet toch. Uitgevers die nog niet zijn begonnen, hebben met ondertekening van het Handvest nu een extra stok achter de deur;
  • Zorgen uitgeverijen voor een boost van hun eigen uitstraling (MVO). Iedere ondertekenaar wordt opgenomen in de internationaal groeiende ABC-lijst.
  • Krijgt jouw uitgeverij een plek op de ‘wall of fame’. En daar blijft het niet bij; iedere ondertekenende uitgeverij wordt via kanalen van onze partners in de schijnwerpers gezet. Goed dus voor imago en eigen publiciteit.
  • Behoor je als uitgeverij tot de groep nationale en internationale koplopers op het gebied van toegankelijk publiceren.

Kortom, voor menig uitgeverij met oog voor toegankelijk publiceren zal ondertekening van het ABC Handvest een ‘no-brainer’ zijn. Doe ook mee! Onderteken het ABC Handvest en profiteer van de voordelen!

JA, IK DOE MEE!

logo Accessible Books Consortium

Accessible Books Consortium (ABC)

Het Accessible Books Consortium (ABC) is in 2014 opgericht door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), onder meer bekend van het copyright en auteursrecht, en een groep partners (WBU, Daisy-consortium, IPA, IFLA, IFRRO, IAF). Het doel van ABC is om wereldwijd het aanbod boeken in toegankelijke formaten te vergroten voor mensen met een leeshandicap. De promotie van toegankelijkheid aan de bron is daarbij een van hun belangrijkste speerpunten.

 

Waarom dit handvest?

De groeiende beschikbaarheid van e-books en andere digitale publicaties biedt mensen met een leeshandicap een ongekende hoeveelheid aan mogelijkheden. Zij genieten van een steeds groter aanbod e-books en andere publicaties en kunnen daardoor volwaardig meedoen op school, op het werk en in de vrije tijd. Het is echter aan de uitgevers, auteurs en andere betrokkenen om ervoor te zorgen dat steeds meer publicaties volledig toegankelijk zijn. Dat kan alleen als zij hier ook daadwerkelijk mee aan de slag gaan en zich eraan committeren. Daarom heeft Accessible Books Consortium (ABC) dit Handvest opgesteld, waarmee uitgevers zich kunnen verbinden aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken.

Word koploper!

Wereldwijd is er veel aandacht voor dit initiatief. Paul Gillijns, adviseur bij MEVW en projectmanager van het project TPUB2: “Het Handvest is al door vele uitgeverijen uit verschillende landen ondertekend. Nederlandse uitgevers ontbreken vooralsnog in dit overzicht. Met dit initiatief kunnen we daar snel verandering in brengen. Dus doe mee en voeg jouw uitgeverij toe aan de lijst koplopers in toegankelijk publiceren.”

JA, IK DOE MEE

Deze uitgevers gingen je al voor!

De eerste Nederlandse uitgeverijen hebben het ABC Handvest ondertekend. Daarmee onderstrepen zij het belang van toegankelijk publiceren aan de bron én hebben ze zich op de internationale uitgeverslijst van Accessible Books Consortium (ABC) geplaatst. Met recht mogen zij zich koploper in toegankelijk publiceren noemen. Dat verdient een plek op onze ‘wall of fame’!

BEKIJK WALL OF FAME

VBKU-directeur Geneviève Waldmann (midden) ondertekent het ABC Handvest. Links op de foto: Caroline Mouwens. Rechts: Sanne Walraven (GAU). Foto: Jurjen Poeles