CHECK: Laat je afleiden

Gepubliceerd op: 29 juni 2022

Geplaatst in: Lay-outMultimediaNavigatie

Redactie

Dedicon

Wat ervaar je als er afleiding is tijdens het lezen?

Een rumoerige treincoupé, drukte op de werkvloer, een luidruchtig feestje bij de buren. Probeer dan maar eens een lastige webtekst te lezen, online een vliegreis te boeken of een webinar te volgen. Voor mensen met een leesbeperking een moeilijke opgave. Ondervind zelf hoe dat is met deze opdracht.

Principe WCAG waarneembaar
Nodig computer, website

Doe dit

Open in je browser een webwinkel voor boeken. Laat je afleiden: zet bijvoorbeeld harde muziek aan. Speel tegelijkertijd een video af. Laat iemand tegen je praten terwijl je leest. Knipper met de lampen. Beter nog: doe dat allemaal tegelijkertijd. Zoek, vind en bestel een boek. Betalen mag.

Next level: doe dit nadat je een nacht wakker bent gebleven.

Check dit

Wat zijn de antwoorden op de volgende vragen:

  • Welke inhoud maakt het moeilijk de aandacht vast te houden?
  • Hoe goed zijn de stappen voor bestellen te onthouden?
  • Welke onderbrekingen zijn er?
  • Hoe lang duurt het bestelproces?
  • Wat gebeurt er wanneer je per ongeluk een fout maakt?

Dit levert je winst op

  • Navigatie en instructies zijn duidelijk. Handelingen vragen zo weinig mogelijk van je geheugen. De volgorde is duidelijk en wordt niet onderbroken. En je weet altijd waar je bent.
  • De opmaak houdt de aandacht bij de inhoud. Er is weinig of geen afleiding. Bijvoorbeeld omdat drukke afbeeldingen, onverwachte geluiden, veel advertenties ontbreken. Ook zijn er geen bewegende beelden zoals een diashow.

Winnaars

  • Mensen met dyslexie of een cognitieve beperking. Wie moeite heeft met onder meer taal, snel handelen en informatie verwerken doet een groot beroep op geheugen en concentratie.
  • Mensen met een vorm van slechtziendheid. Wie slecht ziet heeft baat bij weinig afleiding op een website. Wanneer je het beeld sterk vergroot mis je snel functionele informatie.
  • Iedere gebruiker. Afleiding zit iedereen in de weg. Lezen en leren is effectiever als je de aandacht op de inhoud kunt richten. Sommige programma’s hebben daarom instellingen voor een sobere weergave. Bijvoorbeeld de optie ‘leesweergave’ in een browser. Deze haalt alles weg en toont alleen de tekstuele inhoud.

Deze tip is afkomstig uit de gids Check dit! Wil je alle tips van deze gids bekijken? Download de gids.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail