CHECK: Maak een linklijst

Gepubliceerd op: 29 juni 2022

Geplaatst in: MetadataNavigatieStructuur

Redactie

Dedicon

Wat gebeurt er als je alleen linkteksten ziet?

Een website zit boordevol linkjes. Vaak in een blauwe kleur en onderstreept, soms ook met andere opmaak. Kijk maar eens naar je eigen site. Of pak er eens een nieuwssite bij. Wie blind is gebruikt hulptechnologie om deze linkjes te lezen. En om snel van de ene link naar de andere te navigeren, zonder eerst de bijbehorende inhoud te moeten lezen.

Kun jij uit de voeten met de batterij aan linkjes, wanneer je alle afbeeldingen en tekst van een webpagina verwijdert?

Principe WCAG bedienbaar
Nodig computer, website, Microsoft Word

Doe dit

We maken een linklijst. Selecteer de inhoud van een webpagina (Control + A). Kopieer de inhoud (Control + C) en plak deze in een Word-bestand (Control + V). Gooi alle tekst en afbeeldingen weg. Bewaar alleen de links. Op je computerscherm staat nu een Word-document met alleen maar links. Lees alle linkteksten. Beter nog: laat iemand anders de linkteksten lezen. Lees ook het artikel Betekenisvolle linknamen.

Check dit

Wat zijn de antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat belooft de linktekst te gaan doen?
 • Hoe duidelijk is het doel van de link?
 • Hoe betekenisvol zijn de linkteksten?
 • Welke linktekst komt vaker voor?
 • Hoe lang zijn de linkteksten?

Dit levert je winst op

 • Linkteksten zijn begrijpelijk. ‘Klik hier’ en ‘lees verder’ zeggen niks. ‘Agenda’ is wel betekenisvol. Een volledig webadres is voor iedereen onleesbaar. Ook voor computerstemmen.
 • De linktekst klopt met het doel. De tekst belooft wat hij doet.
 • De linktekst is kort. Een linktekst als ‘Klik hier voor het downloaden van het dossier Inclusief publiceren in PDF-formaat’ is frustrerend lang.
  Compacter is: ‘Dossier Inclusief publiceren (PDF)’.
 • Onderstreepte tekst is altijd een link. Tekst benadrukken met onderstrepen is daarom verwarrend.

Winnaars

 • Mensen die blind of zeer slechtziend zijn. Ziende mensen vinden met hun ogen de links op een pagina. Mensen die blind of zeer slechtziend zijn gebruiken hulptechnologie. Daarmee navigeren ze naar links zonder de context te lezen.
 • Zoekmachines. Zoekmachines zijn net voorleessoftware. Ze zetten links op een rijtje. Betekenisvolle linkteksten zijn dus effectief voor zoekresultaten.
 • Alle gebruikers. Duidelijke linkteksten nodigen uit tot klikken. Ze zijn makkelijker te lezen. Zeker als ze kort zijn.

Deze tip is afkomstig uit de gids Check dit! Wil je alle tips van deze gids bekijken? Download de gids.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail