Hoog contrast

Gepubliceerd op: 24 juni 2022

Geplaatst in: KleurLay-out

Redactie

Dedicon

Maak informatie waarneembaar met hoog contrast

Veel websites en digitale uitgaven zien er gelikt uit. Mooie afbeeldingen en achtergronden veelal in combinatie met tekst. Maar hoe zorg je ervoor dat je ontwerp voldoende kleurcontrast heeft? Wanneer is jouw tekst voldoende leesbaar?

Principe WCAG waarneembaar
Voor wie ontwerper, vormgever
Uitvoering redelijk snel
Prioriteit zeer hoog

Heeft je tekst een lichte achtergrond? Dan moet de tekst donker zijn. Of andersom: op een donkere achtergrond moet je een lichte tekst gebruiken. Alleen op die manier is de leesbaarheid voldoende voor lezers die kleurenblind of slechtziend zijn. En voor andere gebruikers maakt het lezen van jouw boodschap ook plezieriger.

Het contrast tussen tekst en achtergrond is alleen dan groot genoeg als teksten goed leesbaar zijn voor iedereen. Pas dan is er sprake van een goede contrastverhouding. Teksten in afbeeldingen, bijvoorbeeld met een foto op de achtergrond, zijn lastig leesbaar. De tekst in een kader met effen achtergrondkleur is makkelijker leesbaar.

Hoe controleer je het?

 • Handmatig: door een deskundige en samen met slechtziende en kleurenblinde gebruikers.
 • Technisch: met een contrastchecker
 • Een goede contrastverhouding is in getallen uit te drukken:
  • minimaal 4,5 : 1 voor kleine, gewone tekst.
  • minimaal 3 : 1 voor grote en voor vette letters.
  • aanbevolen is 7 : 1.

De contrastverhouding van deze tekst op witte achtergrond is 21 : 1.

Resultaat

 • Slechtziende en kleurenblinde mensen kunnen door toepassing van voldoende contrast de tekst lezen.
 • Voor iedereen verbetert een hoog contrast de leesbaarheid. Bijvoorbeeld wanneer er zonlicht op het beeldscherm schijnt.

Voorbeelden laag en hoog contrast

Deze tip is gebaseerd op de invalshoeken die aan bod komen in de gids Maak open! Deze gids bevat tien oogpunten voor inclusief ontwerpen. Als ontwerper, schrijver of uitgever heb je een eigen invalshoek, jouw lezers hebben die ook.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail