hetveiligheidsboek.nl

Best practice

Gepubliceerd op: 28 juni 2023

Klein in omvang, groot in toegankelijkheid

Okay, je ben een kleine uitgeverij. En je zit in een niche. Zijn dat dan redenen om toegankelijk publiceren voor lief te nemen? Voor uitgeverij hetveiligheidsboek.nl is het antwoord een overduidelijk ‘Nee’. In deze best practice laat het Bredase familiebedrijf zien dat toegankelijk publiceren ook voor kleine uitgevers heel goed mogelijk is. En dat die inspanningen worden beloond met een eervolle vermelding op de internationale lijst van het Accessible Books Consortium.

hetveiligheidsboek.nl maakt lesmateriaal op het gebied van veiligheid op de werkvloer, zoals bedrijfshulpverlening (BHV), VCA en EHBO. In de vorm van papieren boeken en als e-learnings. Met klanten variërend van middelgrote bedrijven tot scholen en zelfstandige professionals is het belangrijk dat het materiaal toegankelijk is voor een breed publiek. Marjolijn IJsseldijk, redacteur en lesmateriaalontwikkelaar bij hetveiligheidsboek.nl, is verantwoordelijk voor de inhoud van de materialen en de verdere ontwikkeling ervan. “Neem bijvoorbeeld VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers). Dat is een certificering waarmee bedrijven aantonen dat ze voldoen aan de eisen van veiligheid, gezondheid en milieu tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Veel cursisten die ons VCA-lesmateriaal gebruiken komen uit de bouw- en aannemerssector. En zij móeten dat diploma halen, anders mogen ze simpelweg het bouwterrein of de werkvloer niet op. Onze cursisten zijn dus veel met hun handen bezig en zijn vaak minder van het lezen. Toegankelijkheid van onze leermaterialen is dus extra van belang.”

Bewustwording

Sinds de European Accessibility Act (EAA) in juni 2019 is aangenomen door de EU kwam het besef om werk te maken van toegankelijkheid. De European Accessibility Act is opgesteld om online producten en diensten voor alle Europeanen toegankelijk te maken. Vanaf juli 2025 gaat de European Accessibility Act daadwerkelijk van kracht. De workshops Toegankelijk Publiceren aan de Bron (TPUB2), georganiseerd door de Mediafederatie, heeft hetveiligheidsboek.nl geholpen met concrete tips.
Productiemanager Beau Willemse: “Voorheen ontvingen we wel eens een verzoek van klanten om iets aan te passen. Bijvoorbeeld voor een cursist met dyslexie of een ander leesprobleem. Maar pas toen we aan de workshops deelnamen realiseerden we ons dat we meer moesten investeren in de toegankelijkheid van ons lesmateriaal. Juist omdat onze doelgroep nu eenmaal minder van de theorie is en meer van de praktijk.”

Kleurenblind

hetveiligheidsboek.nl heeft verschillende maatregelen genomen om hun materialen toegankelijker te maken. Een van deze maatregelen is het implementeren van een voorleesfunctie in de digitale e-learnings, zodat cursisten de inhoud ook kunnen beluisteren tijdens het lezen. Marjolijn IJsseldijk: “Dit is vooral handig voor mensen die beter zijn in praktijkgericht leren en moeite hebben met het bestuderen van uitgebreide theoretische stof. Maar we hebben ook aandacht voor kleurgebruik en contrast. Eerder hadden we er nooit echt bij stil gestaan dat veel mensen kleurenblind zijn. We proberen zoveel mogelijk te voldoen aan de richtlijnen voor contrast en kleurtoegankelijkheid .”

Een andere aspect van toegankelijk publiceren is het taalgebruik. hetveiligheidsboek.nl heeft de content zodanig gestructureerd dat deze kort en bondig is, met eenvoudige zinnen en minder lange voorbeelden. Beau Willemse: “We zoeken naar manieren om de lesstof visueel en interactief te presenteren. Bijvoorbeeld door afbeeldingen te voorzien van beschrijvingen en ervoor te zorgen dat video’s voice-over en ondertiteling hebben. Zo proberen we de interesse en betrokkenheid van de cursist beter vast te houden en te vergroten.”

[tekst gaat verder onder afbeelding]

e-learningplatform met voorleesfunctie
Op de e-learningplatforms kan het lesmateriaal worden voorgelezen met een voorleesfunctie.

Voortrekkersrol

hetveiligheidsboek.nl ontwikkelt momenteel een nieuw e-learningplatform. “Al het trainingsmateriaal op dit nieuwe platform willen we direct aan de bron toegankelijk publiceren”, aldus Beau Willemse. “Maar het duurt nog even voordat we het nieuwe platform kunnen lanceren.” In de tussentijd blijft hetveiligheidsboek.nl investeren in toegankelijkheid en wil dat ook graag uitdragen. Met ondertekening van het ABC Handvest wil de uitgeverij deze ambitie onderstrepen. “Daarmee laat hetveiligheidsboek.nl zien dat we een toegankelijke en inclusieve leeromgeving serieus nemen. We willen een voortrekkersrol vervullen in de veiligheidsbranche op het gebied van toegankelijke publicaties en inclusie. We hopen dat we zodoende steeds meer mensen in staat stellen om veiligheidstrainingen te volgen en de examens met succes af te ronden.”

Over het ABC Handvest

Het Accessible Books Consortium (ABC) is opgericht door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), onder meer bekend van het copyright en auteursrecht, en een groep partners (WBU, Daisy-consortium, IPA, IFLA, IFRRO, IAF). Doel van ABC: het aanbod boeken in toegankelijke formaten voor mensen met een leeshandicap vergroten. De promotie van toegankelijkheid aan de bron is daarbij een van hun belangrijkste speerpunten. Onderdeel daarvan is het ABC Handvest, waarmee uitgevers zich kunnen verbinden aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Lees meer over het ABC Handvest

Ook goed bezig?

Maak je net als hetveiligheidsboek.nl ook stappen in toegankelijk publiceren? Laat het weten en onderstreep je MVO-ambities! Lees meer over het ABC Handvest en doe ook mee!

JA, IK DOE MEE!

Deze uitgeverijen gingen je voor

hetveiligheidsboek.nl is een van de Nederlandse uitgeverijen die het ABC Handvest ondertekende. Maar er zijn meer koplopers in toegankelijk publiceren. Weten wie je al voor gingen? Bekijk dan onze ‘wall of fame’.

BEKIJK WALL OF FAME

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail