LannooMeulenhoff

Best practice

Gepubliceerd op: 15 november 2023

‘Inclusief publiceren? Onze medewerkers vragen er nadrukkelijk om!’

In de uitgeverswereld groeit het besef van het belang van toegankelijk publiceren. De groeiende lijst met uitgeverijen die het internationale handvest van Accessible Books Consortium ondertekenen, onderstreept deze ontwikkeling. De ondertekenaars maken werk van publicaties die voor iedereen toegankelijk zijn, inclusief mensen met een leesbeperking. Ook bij LannooMeulenhoff is toegankelijk publiceren inmiddels ‘top-of-mind’.

Samen met de Belgische Lannoo Uitgeverij maakt LannooMeulenhoff deel uit van de Uitgeverij Lannoo Groep. Yrja Danner is verantwoordelijk voor de Nederlandse tak, waar Meulenhoff Boekerij, Unieboek | Het Spectrum, Park Uitgevers en Terra Lannoo aan toebehoren: “We vinden het van cruciaal belang dat onze boeken op de meest diverse manieren voor een zo breed mogelijk publiek beschikbaar zijn. Deze overtuiging zit diep verankerd in onze organisatie.”

Intrinsieke overtuiging

Danner legt uit dat de ambitie om toegankelijke boeken te maken geen puur commerciële overweging is, maar eerder een overtuiging. “Buiten het feit dat wij als management het willen, is het een nadrukkelijke wens van de medewerkers zelf. Sterker nog, medewerkers hebben herhaaldelijk gevraagd aan het management om aandacht te hebben voor inclusief publiceren, los van de wetgeving die in 2025 in werking treedt.”
Michaël Lannoo, operations manager voor de Nederlandse tak, benadrukt dat toegankelijk publiceren niet louter een kwestie is van naleving van de wetgeving. “Het gaat om bewustzijn en de wil om het verschil te maken, zelfs als er geen juridische verplichting is. Maar ook om een breed gedragen verantwoordelijkheid richting onze lezers en auteurs.”

Implementeren

De implementatie van toegankelijk publiceren bij LannooMeulenhoff is een lopend proces dat verschillende aspecten van de uitgeverij omvat. Michaël Lannoo: “Een belangrijk onderdeel van dit proces is de vernieuwing van onze websites, waarbij toegankelijkheid een essentiële vereiste is. Al onze nieuwe websites richten we zodanig in dat ze voldoen aan de toegankelijkheidsnormen. En bij de huidige sites passen we aan wat we nu kunnen meenemen.” Uiteraard richt de uitgeversgroep zich ook op de toegankelijkheid van de boeken zelf. “Nadat we alle informatie hadden vergaard, hebben we de impact ervan ingeschat en zijn we tot de uitwerking overgegaan. Momenteel zijn we aan het voorbereiden met verschillende interne en externe stakeholders om dit in een volgende fase te kunnen testen.”
Met de deadline van 2025 in het vooruitzicht is LannooMeulenhoff vastberaden om toegankelijk publiceren volledig te integreren in hun processen. Lannoo: “We werken nauw samen met externe partijen, om ervoor te zorgen dat we de benodigde expertise hebben om aan de eisen van de wetgeving te voldoen.”

Uitdagingen

Net als voor iedere uitgeverij, brengt de implementatie van toegankelijk publiceren ook voor LannooMeulenhoff enkele uitdagingen met zich mee. Danner: “De belangrijkste uitdaging is de noodzaak om een nieuwe manier van werken en denken te omarmen. Dit vereist zowel een bewustzijnsverandering als het ontwikkelen van nieuwe processen.” Michaël Lannoo vervolgt: “Het beschrijven van afbeeldingen in boeken, bijvoorbeeld. Dat is een cruciaal aspect van toegankelijk publiceren dat aandacht vergt. Daarnaast zijn er ook de technologische uitdagingen, zoals de inzet van AI om processen te optimaliseren en te automatiseren. Dat zijn we nu aan het onderzoeken. Kunnen we AI bijvoorbeeld inzetten bij het maken van beeldbeschrijvingen?”

Internationaal

De implementatie van toegankelijk publiceren gebeurt binnen de hele organisatie van de Lannoo Groep. Zijn er eigenlijk verschillen tussen de Belgische en Nederlandse takken als het gaat om toegankelijk publiceren? Danner: “Nee, dat zou ook niet goed zijn. Het is immers de bedoeling dat in heel Europa straks op dezelfde manier wordt gewerkt. Ook onze boeken gaan de grenzen over. En dat worden er alleen maar meer; het wordt steeds internationaler, zeker wat onze digitale uitgaven betreft. Dan is het van belang dat alle neuzen dezelfde kant op wijzen. Onze visie en de ambitie om inclusief te zijn zie je dan ook terug in de hele organisatie, ongeacht de locatie.”

De toekomst van LannooMeulenhoff is er een van inclusiviteit, waar elk boek toegankelijk is voor iedereen, ongeacht hun beperkingen. De uitgeversgroep zet zich in om deze visie werkelijkheid te maken, niet vanwege wetgeving of commerciële belangen, maar vanwege hun intrinsieke overtuiging in de kracht van inclusiviteit. Danner: “Het gaat over inclusiviteit in de breedste zin van het woord. Mooi dus, dat we vermeld staan op de internationale lijst met ondertekenaars van het ABC Handvest. Dat onderstreept onze overtuiging. En het betekent dat we er ook naar handelen.”

Over het ABC Handvest

Het Accessible Books Consortium (ABC) is opgericht door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), onder meer bekend van het copyright en auteursrecht, en een groep partners (WBU, Daisy-consortium, IPA, IFLA, IFRRO, IAF). Doel van ABC: het aanbod boeken in toegankelijke formaten voor mensen met een leeshandicap vergroten. De promotie van toegankelijkheid aan de bron is daarbij een van hun belangrijkste speerpunten. Onderdeel daarvan is het ABC Handvest, waarmee uitgevers zich kunnen verbinden aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Lees meer over het ABC Handvest

Ook goed bezig?

Maak je net als LannooMeulenhoff ook stappen in toegankelijk publiceren? Laat het weten en onderstreep je MVO-ambities! Lees meer over het ABC Handvest en doe ook mee!

JA, IK DOE MEE!

Deze uitgeverijen gingen je voor

LannooMeulenhoff is een van de eerste Nederlandse uitgeverijen die het ABC Handvest hebben ondertekend. Maar er zijn meer koplopers in toegankelijk publiceren. Weten wie je al voor gingen? Bekijk dan onze ‘wall of fame’.

BEKIJK WALL OF FAME

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail