Vodix

Best practice

Gepubliceerd op: 1 november 2023

Educatieve uitgeverij trots op erkenning ABC

De kern van toegankelijk publiceren is het creëren van content die voor iedereen toegankelijk is, inclusief mensen met eventuele leesbeperkingen. Met de verwachte wetgeving in 2025 wordt dit onderwerp steeds belangrijker voor uitgeverijen. Zo ook voor educatieve uitgeverij Vodix. De drijfveer achter hun inzet voor toegankelijk publiceren gaat echter verder dan regelgeving. Guus Roelofs, directeur van Vodix, benadrukt: “Wij geloven sterk dat ons lesmateriaal bruikbaar moet zijn voor iedereen, ongeacht hun beperkingen.”

Vodix staat voor: Vernieuwend Onderwijs Digitale Experts. Het Didamse bedrijf werd in 2008 opgericht en begon met een muziekmethode voor het voortgezet onderwijs. Medeoprichter Leon Vliegen, voormalig docentopleider aan het conservatorium, zag de opkomst van digitale leermiddelen en de introductie van de iPad in het onderwijs. Hij besefte dat er behoefte was aan vernieuwing in het onderwijs, maar de uitgeverijen toonden destijds weinig interesse om hun methodes te herzien. Dus besloot hij zelf de uitdaging aan te gaan en ontwikkelde samen met technisch directeur Robin van Rootseler de muziekmethode BeatsNbits. Guus Roelofs: “Al vanaf de oprichting zoeken we naar innovatieve manieren om technologie in te zetten ter ondersteuning van het onderwijs. We proberen het altijd net iets anders te doen dan andere uitgeverijen. Technologie moet daarbij geen gimmick zijn, maar het kan wel de lessen leuker maken en daarmee het onderwijs verbeteren.”

Toegankelijk lesmateriaal

Vodix houdt bij de productie van hun lesmethodes rekening met de toegankelijkheid ervan. “Al gebeurde dat in de eerste jaren nog grotendeels onbewust. Maar dat we uitsluitend digitaal lesmateriaal produceren maakt het wel makkelijker. We stellen onszelf altijd de vraag: hoe wordt hetgeen we ontwikkelen geïnterpreteerd door mensen met een leesbeperking? Hoe zien zij dit? En kunnen we handige tools bedenken om ervoor te zorgen dat iedereen ons lesmateriaal kan gebruiken? Neem bijvoorbeeld de voorleesfunctie. Die zit al vanaf het begin in onze methodes. En dat was destijds echt wel uniek.”

De deelname aan de TPUB-workshops heeft het bewustzijn en de betrokkenheid binnen de organisatie vergroot. Roelofs benadrukt: “Deze workshops fungeerden als een stimulans om iedereen binnen de organisatie te doordringen van het belang van toegankelijk lesmateriaal. Het gaat erom dat iedereen begrijpt waarom het nodig is, hoe het gedaan moet worden en hoe dit binnen de hele organisatie wordt geïmplementeerd.”

[tekst gaat verder onder afbeelding]

Technisch directeur Robin van Rootseler (links) en directeur Guus Roelofs, gezeten aan hun bureaus bij Vodix

Robin van Rootseler (links) en Guus Roelofs

Uitdagingen

Hoewel Vodix al veel vooruitgang heeft geboekt op het gebied van toegankelijk publiceren, blijven er uitdagingen bestaan. Roelofs erkent dat het creëren van visueel aantrekkelijk lesmateriaal en tegelijkertijd toegankelijke content produceren niet altijd eenvoudig is. Soms moeten ze concessies doen op het gebied van afbeeldingen en lay-out. Een andere uitdaging is de begrijpelijkheid van lesmateriaal. “Teksten uit een methode voor vwo-leerlingen kunnen we niet zomaar ‘vertalen’ naar teksten gericht op vmbo-leerlingen. Welke woorden je kiest komt heel nauw. Dus laten we de teksten schrijven door de docenten die zelf lesgeven in het vmbo.”

De auteurs en contentontwikkelaars spelen vanzelfsprekend een cruciale rol als het gaat om toegankelijk lesmateriaal. “Ook onze nieuwe mensen proberen we direct al zoveel mogelijk mee te nemen in het proces van toegankelijk publiceren. Ze moeten weten waarom wij bepaalde keuzes maken en hoe ze daarmee in de creatie rekening kunnen houden.”

Kwaliteitskeurmerk

Vodix ziet het als een verantwoordelijkheid om lesmateriaal voor iedereen, ongeacht eventuele beperkingen, beschikbaar te maken. Met de ondertekening van het ABC Handvest wil de uitgever deze overtuiging benadrukken. “Wij vinden dat iedereen onderwijs moet kunnen volgen. En dus ook dat iedereen met onze methodes moet kunnen werken. In onze optiek is toegankelijk publiceren niet iets wat je een beetje doet. Voor ons is er geen middenweg; we gaan er helemaal voor. Met ondertekening van het handvest committeren we ons aan het ontwikkelen van toegankelijke content.”

Vodix verwacht dat scholen in de toekomst steeds meer om toegankelijke content zullen vragen. “Dan komt het ABC Handvest goed van pas. Het kan als kwaliteitskeurmerk functioneren. Het gaat daarbij om meer dan de intentie die je ermee beoogt. Het is ook de erkenning die je van het internationaal gerenommeerde Accessible Books Consortium krijgt; ook zij vinden – als experts op het terrein van toegankelijk publiceren – dat wij goed bezig zijn.”

Over het ABC Handvest

Het Accessible Books Consortium (ABC) is opgericht door de Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom (WIPO), onder meer bekend van het copyright en auteursrecht, en een groep partners (WBU, Daisy-consortium, IPA, IFLA, IFRRO, IAF). Doel van ABC: het aanbod boeken in toegankelijke formaten voor mensen met een leeshandicap vergroten. De promotie van toegankelijkheid aan de bron is daarbij een van hun belangrijkste speerpunten. Onderdeel daarvan is het ABC Handvest, waarmee uitgevers zich kunnen verbinden aan het doel om e-books en andere digitale publicaties voor iedereen toegankelijk te maken. Lees meer over het ABC Handvest

Ook goed bezig?

Maak je net als Vodix ook stappen in toegankelijk publiceren? Laat het weten en onderstreep je MVO-ambities! Lees meer over het ABC Handvest en doe ook mee!

JA, IK DOE MEE!

Deze uitgeverijen gingen je voor

hetveiligheidsboek.nl is een van de Nederlandse uitgeverijen die het ABC Handvest ondertekende. Maar er zijn meer koplopers in toegankelijk publiceren. Weten wie je al voor gingen? Bekijk dan onze ‘wall of fame’.

BEKIJK WALL OF FAME

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail