Beeldbeschrijving staat al in de tekst. Is een alt-attribuut nog nodig?

Veelgestelde vraag

Gepubliceerd op: 11 mei 2023

Geplaatst in: Afbeeldingen en tekst alternatieven

De vraag

In onze publicatie met complexe afbeeldingen staan in de lopende tekst al beschrijvingen van die afbeeldingen. Moeten we dan alsnog alt-attributen toevoegen aan die afbeeldingen?

Antwoord van onze expert

Heel goed dat de beeldbeschrijvingen al volledig in de context staan. Dit maakt de publicatie toegankelijker voor iedereen. Of een beschrijving adequaat is, kun je toetsen door de afbeelding weg te laten en je af te vragen of er écht geen informatie ontbreekt. Is dat het geval? Dan volstaat de beeldbeschrijving.

Wij adviseren wel altijd een alt-tekst toe te voegen. Als je dit niet doet en je laat de waarde van het alt-attribuut in het img-element leeg, dan wordt de afbeelding gemarkeerd als decoratief. De afbeelding wordt dan door hulpsoftware niet genoemd. Gebruikers die afhankelijk zijn van hulpsoftware weten dan niet van het bestaan van de afbeelding. Als in de lopende tekst of door een bijschrift nabij de afbeelding (die wel door hulpsoftware wordt benoemd) verwezen wordt naar een afbeelding, kan dat verwarrend zijn voor gebruikers. Bovendien kan het voorkomen dat andere lezers van de publicatie de afbeelding ter sprake brengen. Het beste is om een korte alt-tekst toe te voegen. Bijvoorbeeld: alt=”schematische weergave van een hart”.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail