Hoe kan ik de alt-tekst terug vinden in de code van mijn website?

Veelgestelde vraag

Gepubliceerd op: 11 mei 2023

Geplaatst in: Afbeeldingen en tekst alternatieven

Vraag

Ik heb een website waarbij een alt-tekst via de content-editor wordt toegevoegd aan afbeeldingen. Hoe kan ik zien of deze terugkomt in de front-end van de website?

Antwoord van onze expert

De alt-tekst van een afbeelding staat in de HTML. Het is een attribuut (alt) in het element img. Bijvoorbeeld:

<img src="images/afbeelding1.jpg" alt="Houtskoolschets van de Eiffeltoren" />

Als het alt-attribuut leeg is (er staat niets tussen de aanhalingstekens), dan wordt de afbeelding gemarkeerd als decoratief.  Hulpsoftware, zoals schermleessoftware, kan de afbeelding dan niet waarnemen. Als het attribuut niet bestaat, dan bepaalt de hulpsoftware zelf of de afbeelding decoratief is. Of de software verzint zelf een alt-tekst, zoals de bestandsnaam.

Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of de alt-tekst aanwezig is. Een aantal voorbeelden:

  • Inspecteer de code. Ga met je muis op de afbeelding staan en kies met je rechtermuisknop voor Inspecteren. Via F12 (Windows) kom je er ook. Je krijgt nu de code van webpagina en de afbeelding te zien en je kunt ook andere elementen op de website inspecteren. Controleer of het img-element een alt-attribuut heeft.
  • Een mogelijk snellere oplossing is gebruik maken van een extensie in je browser. Bijvoorbeeld Alt Text Tester voor Chrome of de toegankelijkheidschecker WAVE. In WAVE (Web Accessibilty Evaluation Tool) Browser Extension vind je via Details, Features de al dan niet aanwezige alternatieve tekst.
  • Een andere, snelle mogelijkheid is gebruik te maken van bijvoorbeeld Alt tags checker van AdResults. Als je je webadres invoert, krijg je alle gevonden afbeeldingen te zien. De alt-tekst staat daarbij aangegeven. Of juist helemaal niets, als deze niet is gevuld. Deze checker werkt niet voor sites, waarvoor je ingelogd moet zijn.

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail