CHECK: Verander de kleurweergave

Gepubliceerd op: 29 juni 2022

Geplaatst in: KleurLay-out

Redactie

Dedicon

Wat als je de kleuren op het beeldscherm wijzigt?

Stel je eens voor: je ziet alles alleen maar in zwart, wit en grijs. Of je kunt de kleuren groen en rood niet onderscheiden. Of blauw en geel. Lastig, bijvoorbeeld als je een kleurige cirkeldiagram of geografische kaart wilt bekijken. Of wanneer je moet kiezen tussen een rode of een groene button. Dat iemand alle kleuren van een regenboog kan onderscheiden is niet zo vanzelfsprekend.

Wat gebeurt er als je de kleurweergave op je beeldscherm verandert? Kun je dan nog steeds alles goed zien en begrijpen?

Principe WCAG waarneembaar
Nodig computer, website / e-book

Doe dit

Op je computerscherm staat een website met kleurrijke pagina’s. Verander op je computer de kleurweergave. Bij instellingen voor toegankelijkheid kies je een andere weergave. Zet kleurfilters uit en kijk in grijstinten. Lees ook het artikel over Hoog contrast. Doe eens gek: keer de kleuren om.

Of ga naar Google of andere zoekmachine. Ook nu heb je de kleurweergave uitgezet of veranderd. Zoek nu naar kleurrijke landkaarten en grafieken en bekijk deze.

Check dit

Wat zijn de antwoorden op de volgende vragen:

  • Kun je alle informatie in kleur nog onderscheiden?
  • Kun je nog zien wat een link of knop is?
  • Zijn landkaarten en diagrammen nog steeds begrijpelijk?

Dit levert je winst op

  • Kleur is niet de enige manier om iets duidelijk te maken, lees bijvoorbeeld ook het artikel  Informatief kleurgebruik. Bijvoorbeeld in een online formulier. Zowel het rode kader als een tekst vertellen waar en wat verkeerd ging. En blauwe links in de tekst zijn daarom onderstreept.
  • Kleurrijke landkaarten en grafieken blijven begrijpelijk. Bijvoorbeeld omdat kleuren in de weergave zijn aangevuld met tekst, zoals percentages en namen. Ook lijnen, tekens en patronen helpen onderscheid te maken.

Winnaars

Mensen met een vorm van kleurenblindheid. Kleurenblinden zijn niet blind voor kleuren: ze zien sommige kleuren wel of niet goed. Belangrijk dus dat ze niet afhankelijk zijn van kleur om inhoud te begrijpen.

Deze tip is afkomstig uit de gids Check dit! Wil je alle tips van deze gids bekijken? Download de gids.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail