Witruimte tussen tekstonderdelen

Gepubliceerd op: 27 juni 2022

Geplaatst in: Lay-outLeesbaarheid

Redactie

Dedicon

Voldoende witruimte tussen tekstonderdelen in de opmaak

Pagina’s bevatten behalve tekstblokken soms kaders, afbeeldingen en video’s. De ruimte hiertussen is wit (of zwart bij donkere modus). Bij weinig witruimte staan onderdelen dicht op elkaar. De ogen kunnen weliswaar makkelijk over de informatie gaan en sneller een keuze maken, maar voor ouderen en mensen met aandachtsproblemen of dyslexie is dit juist lastig. Zeker als onderdelen zoals tekst en beeld over elkaar heen vallen.

Principe WCAG waarneembaar
Voor wie vormgever, redacteur
Uitvoering redelijk snel
Prioriteit gemiddeld

Door weinig witruimte kan informatie in elkaar overlopen. Dan ontstaat voor het oog ‘klontering’. Overzicht kan verloren gaan. En dat is voor iedereen lastig.

Het advies is dus om tekstonderdelen op de pagina duidelijk te scheiden met voldoende witruimte. Dit geldt vooral voor kolommen, visuele elementen en marges op een pagina. Wat voldoende is, blijkt echter persoonlijk te zijn.

Hoe controleer je het?

Handmatig: door een deskundige en samen met gebruikers.

Resultaat

  • Mensen met aandachtsproblemen of dyslexie raken minder snel visueel overbelast.
  • Door een rustige opmaak ontstaat meer overzicht.

Voorbeeld witruimte tussen tekstonderdelen

Deze tip is gebaseerd op de invalshoeken die aan bod komen in de gids Doe mee! Deze gids bevat tien oogpunten voor inclusief ontwerpen. Als ontwerper, schrijver of uitgever heb je een eigen invalshoek, jouw lezers hebben die ook.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail