Met kleine stappen informatie toegankelijk maken

Gepubliceerd op: 20 juni 2022

Geplaatst in: Inclusief publiceren context

Redactie

Dedicon

Toegankelijk publiceren aan de bron

Het publiceren van toegankelijke informatie is de normaalste zaak van de wereld. Maar in de praktijk gebeurt dit onbewust nog niet altijd. Gelukkig zijn er, naast overheidsorganisaties, steeds meer organisaties die de voordelen ontdekken van het ontwikkelen van content die aan de bron toegankelijk is. Zo ook de algemene en educatieve uitgeverijen in Nederland.
Om uitgeverijen hierbij te ondersteunen heeft de Mediafederatie in 2019 een interactieve kennissessie georganiseerd met als centraal thema: Toegankelijk publiceren aan de bron.

Voor deze kennissessie werden dé experts uit Nederland op het gebied van toegankelijke informatie bijeengebracht bij de Mediafederatie in Amsterdam. De expertise werd onder andere ingebracht door sprekers van Stichting Accessibility, Stichting Dedicon, Firmground en Team Digitale Inclusie (vanuit de overheid).

Tijdens het plenaire deel van de sessie werd uitvoerig gesproken over onderwerpen zoals toegankelijkheid, beperkingen en wet- en regelgeving. In de parallelsessies werd dieper ingegaan op de implementatie van toegankelijkheid en was er aandacht voor technologie, testen, tools en technologische ontwikkelingen zoals EPUB.

Vrijblijvendheid van toegankelijke informatie is voorbij

Algemeen secretaris van de GAU, Martijn David, is enthousiast over de kennissessie. “Het feit dat uitgeverijen hier bij de Mediafederatie bijeen zijn zegt al voldoende. De vrijblijvendheid van toegankelijke informatie is voorbij. Met kleine stapjes maken we samen informatie toegankelijk voor iedereen.”

Steeds meer educatieve en algemene uitgeverijen zijn zich bewust van toegankelijke informatie, maar hebben uiteenlopende uitdagingen. De motivatie en drive om content écht toegankelijk te maken is bij alle aanwezige uitgeverijen duidelijk merkbaar.

“Het is belangrijk om de krachten van uitgeverijen en experts te bundelen. Er is duidelijk behoefte aan
kennis, praktisch advies en feedback van eindgebruikers. Een kennissessie zoals deze levert belangrijke inzichten op en is daarom waardevol voor iedereen.”

Download de PDF van de kennissessie.

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail