Standaardtaal voor begrijpelijke publicaties

Gepubliceerd op: 27 juni 2022

Geplaatst in: LeesbaarheidTaalgebruik

Redactie

Dedicon

Teksten begrijpelijk laten voorlezen

Veel mensen met een visuele beperking gebruiken voorleessoftware. Bijvoorbeeld een computerstem die digitale teksten kan voorlezen. Maar een voorgelezen tekst is pas begrijpelijk als de stem in de juiste taal klinkt. Teksten moeten daarvoor achter de schermen in de betreffende taal zijn aangemerkt. Computerstemmen reageren namelijk op deze taalmarkeringen.

Principe WCAG begrijpelijk
Voor wie ontwikkelaar
Uitvoering snel
Prioriteit zeer hoog

Is de standaardtaal van de tekst bijvoorbeeld gemarkeerd als Nederlands? En een tekstblok als Engels? Dan klinkt afwisselend een Nederlandse en Engelse computerstem.

Het markeren van veel losse woorden in een andere taal is dan ook sterk af te raden; luisteren naar wisselingen in de stem vraagt veel aandacht en inspanning.

Afbeeldingen van tekst zijn overigens niet te herkennen door computerstemmen. Daarvoor moet het échte tekst zijn, lees het artikel over  Echte tekst.

Hoe controleer je het?

Resultaat

  • Voorgelezen teksten zijn in de correcte taal begrijpelijk.
  • De correcte taalmarkering ondersteunt het aanroepen van het woordenboek in die taal.
  • Iedereen heeft baat bij een computerstem in de juiste taal. Zeker nu het gebruik van computerstemmen toeneemt in smartphones, browsers en spraakassistenten.

Voorbeeld

Deze tip is gebaseerd op de invalshoeken die aan bod komen in de gids Doe mee! Deze gids bevat tien oogpunten voor inclusief ontwerpen. Als ontwerper, schrijver of uitgever heb je een eigen invalshoek, jouw lezers hebben die ook.

 

 

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail