Tekst uitlijnen

Gepubliceerd op: 27 juni 2022

Geplaatst in: Formats en talenLay-out

Redactie

Dedicon

Links tekst uitlijnen maakt lezen effectiever

Regels in tekstblokken zijn op verschillende manieren te presenteren. Tekst uitlijnen kan links, gecentreerd of rechts. Aan de linkerzijde uitlijnen heeft de voorkeur. Daarbij vormt de voorkant van de tekstregels een verticale lijn. Dit vaste startpunt maakt lezen effectiever en minder vermoeiend.

Principe WCAG waarneembaar
Voor wie vormgever, redacteur, ontwikkelaar
Uitvoering snel
Prioriteit hoog

Tekst kun je ook uitvullen, zowel links als rechts, maar dit wordt afgeraden. Het trekt woorden uit elkaar en maakt de afstanden tussen woorden groot. De ogen moeten daardoor onregelmatige en grote sprongen maken.

De optimale regellengte in een tekstblok is niet meer dan 80 karakters, inclusief spaties. Lange regels zijn namelijk lastig te volgen met de ogen. Ook zeer korte regels in smalle kolommen zijn moeilijk te volgen.

Hoe controleer je het?

Handmatig: door een deskundige en samen met gebruikers.

Resultaat

  • Links uitlijnen geeft een vast beginpunt om de regel te lezen. Voor mensen met aandachtsproblemen of dyslexie geeft dit een rustig beeld.
  • Voor slechtzienden is de verticale lijn aan de linkerkant een noodzakelijk oriëntatiepunt bij horizontaal scrollen.

Voorbeelden van tekst uitlijnen

Deze tip is gebaseerd op de invalshoeken die aan bod komen in de gids Doe mee! Deze gids bevat tien oogpunten voor inclusief ontwerpen. Als ontwerper, schrijver of uitgever heb je een eigen invalshoek, jouw lezers hebben die ook.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail