Workshop Toegankelijk Publiceren 4: E-books (basis)

Gepubliceerd op: 4 juli 2022

Geplaatst in: Formats en talenMetadataMultimediaNavigatieStructuur

Redactie

Dedicon

Onder de noemer TPUB2 werden in de periode 2021 – 2022 workshops georganiseerd voor leden van de Mediafederatie. Van de deelnemende uitgevers werd alleen een investering in tijd gevraagd om de workshops te volgen en de kennis op te nemen, om daarna het geleerde in eigen huis verder te brengen. Doel: uitgevers klaar te stomen, voordat de wetgeving rondom toegankelijk publiceren in 2025 van kracht gaat.

In deze workshop lag de focus op het vergroten van de basiskennis en -vaardigheden over toegankelijke e-books. Daarbij kon het geleerde direct worden vertaald naar de eigen uitgeefpraktijk.

Inhoud

Aan bod kwamen veel praktische voorbeelden van (on)toegankelijke e-books. Ook konden de deelnemers zelf het gebruik van (on)toegankelijke e-books ervaren. Aan de hand van een reader werden de deelnemers bekend gemaakt met de functionaliteiten om e-books te lezen.

Ook werd dieper ingegaan op de eisen van de nieuwe Europese wetgeving rond e-books. Waar moet het toekomstige e-book vanaf 2025 wettelijk aan voldoen? Welke metadata over toegankelijkheid moeten dan worden meegeleverd? Welke meerwaarde hebben deze metadata voor gebruikers, catalogi en uitgevers? En hoe kan ik (laten) controleren of mijn EPUB aan die toegankelijkheidseisen voldoet?

Deelnemers leerden ook hoe een EPUB al aan de bron wordt gestructureerd, zodat deze aan de eisen voldoet. Ook kwamen de mogelijkheden van EPUB aan bod. Bijvoorbeeld om tekst en audio synchroon weer te laten geven.

Resultaat

Met de workshop e-books (basis) werden de volgende resultaten nagestreefd:
Deelnemers kunnen…

 • inzicht in gebruikservaringen en verschillende mogelijkheden readers;
 • een overzicht van de eisen in de nieuwe Europese wetgeving rond e-books;
 • basiskennis van een aan de bron toegankelijke EPUB;
 • basiskennis over het vastleggen en delen van toegankelijkheidskenmerken (metadata);
 • een eenvoudige toegankelijkheidscontrole van een EPUB uitvoeren.

Voorbereiding

Ter voorbereiding werden de deelnemers aanbevolen om…

Doelgroep

De basisworkshop was bedoeld voor alle functieprofielen, maar in het bijzonder voor degene die in de organisatie verantwoordelijk is voor de productie van e-books. Per deelnemende uitgeverij volgde de coördinator Toegankelijkheid de workshop, aangevuld met naar keuze een:

 • ontwerper/vormgever/zetter;
 • ontwikkelaar/tester;
 • productiebegeleider;
 • redacteur/contentspecialist/documentenmaker;
 • projectmanager/product owner;
 • uitgeefcoördinator/uitgever.

Bekijk de presentatie

Nieuwsgierig naar de inhoud van deze workshop? Download dan dit document:
Download de Presentatie workshop basis e-books (PowerPoint – 11 MB)

Van start met toegankelijk publiceren?

Is toegankelijk publiceren nog nieuw voor je, dan roept dat vaak vragen op. Daarom heeft Dedicon een cursus ontwikkeld, speciaal voor uitgevers die de essentie van toegankelijk publiceren willen begrijpen. Een afgewogen mix van theorie en praktijk, met veel aansprekende voorbeelden uit de praktijk. Waardevolle inzichten dus, die je direct kunt vertalen naar je eigen uitgeefpraktijk.

BEKIJK DE CURSUS

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail