Achtergrond van tekst

Gepubliceerd op: 27 juni 2022

Geplaatst in: Lay-outLeesbaarheid

Redactie

Dedicon

Vermijd afbeeldingen als achtergrond van tekst

Het oogt soms mooi: een afbeelding of een fraaie kleur als achtergrond voor tekst. Maar tekst over een afbeelding is door mensen die slecht zien of dyslexie hebben bijna onmogelijk te lezen. Het is bovendien voor iedereen lastig en vermoeiend. Advies is zo’n achtergrond te vermijden. Of toon de tekst in een kader, met een effen kleur als achtergrond.

Principe WCAG waarneembaar
Voor wie vormgever, redacteur
Uitvoering redelijk snel
Prioriteit hoog

Maar let op: ook teksten op effen achtergrondkleuren zijn niet altijd (goed) te lezen. Mensen die kleurenblind zijn kunnen sommige kleurcombinaties van tekst en achtergrond niet onderscheiden, lees ook het artikel Informatief kleurgebruik. En mensen die slecht zien hebben hoog contrast nodig, lees het artikel over Hoog contrast.

Programma’s en apparaten bieden steeds vaker de mogelijkheid zelf kleuren te selecteren. Mensen met dyslexie kiezen dan vaak een pastelkleur als achtergrond.

Hoe controleer je het?

Resultaat

  • Hoog contrast maakt het lezen van tekst op een achtergrondkleur voor slechtziende mensen mogelijk.
  • Kleurcombinaties die kleurenblinden kunnen onderscheiden maken tekst lezen mogelijk.
  • Met een rustige achtergrond kan iedereen teksten makkelijker en prettiger lezen.

Voorbeelden

Deze tip is gebaseerd op de invalshoeken die aan bod komen in de gids Doe mee! Deze gids bevat tien oogpunten voor inclusief ontwerpen. Als ontwerper, schrijver of uitgever heb je een eigen invalshoek, jouw lezers hebben die ook.

Snelstartgidsen

Praktische tips voor toegankelijk publiceren

Toegankelijke informatie. Het lijkt lastig te realiseren, maar dat valt reuze mee. Deze gidsen bevatten elk tien handvatten voor eenvoudige oplossingen. Kleine oplossingen kunnen namelijk al een groot effect hebben.

Bestel gedrukte gidsen Download PDF Doe mee!    Download PDF Maak open! Download PDF Check dit!    Download PDF Bekijk het! 

 

Volgende artikel

Heb je een vraag?

Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op en wij proberen hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

E-mail